Закон і Бізнес


ДСАУ просить збільшити видатки на судочинство на 1 млрд грн


02.09.2020 13:26
14254

Дефіцит фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення здійснення судочинства, призвів до зупинки відправлення судами поштової кореспонденції, якою здійснюється повідомлення учасників справ про судові засідання, зокрема, судові повістки, копії процесуальних документів.


Про це йдеться у зверненні Державної судової адміністрації України від 28.08.2020 №11-15981/20 «Про критичну ситуацію із фінансовим забезпеченням судів», передає «Закон і Бізнес».

Зазначається, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» ДСАУ як головному розпоряднику бюджетних коштів передбачені бюджетні призначення в сумі 14 млрд 619 млн грн, що на 922  млн грн (6 %) менше проведених касових видатків у 2019 році.

У 2019 році касові видатки на оплату праці працівників апарату судів складали 5 млрд 367 млн грн, що у 9 разів більше, ніж передбачено на 2020 рік (598 млн грн).

На початку 2020 року дефіцит фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення здійснення судочинства за всіма напрямами, становив 9 млрд 746 млн грн. Серед найбільш критичних напрямків в ДСАУ назвали видатки на оплату праці працівників апарату судів, нарахування на оплату праці, видатки споживання щодо забезпечення судочинства (витратні матеріали та послуги). Дефіцит на початок 2020 року за цим напрямком видатків становив 831 млн гривень.

Внаслідок використання майже в повному обсязі коштів, передбачених Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», на сьогодні суди позбавлені можливості провести навіть мінімально необхідні поточні закупівлі матеріалів для здійснення судочинства, а саме: конверти, марки, диски відео- та звукозапису, папір, витратні матеріали для оргтехніки, здійснити оплату послуг, що забезпечують відправку кореспонденції (маркувальні машини, відеоконференцзв’язок під час судового засідання, Інтернет, телефонію), оплатити роботу присяжних тощо.

З метою недопущення зупинення здійснення судочинства ДСАУ  просить Комітети Верховної Ради України з питань бюджету та питань правової політики і Мінфін невідкладно ініціювати внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» шляхом збільшення видатків споживання на забезпечення здійснення судочинства в сумі 969 млн гривень.

Як повідомляв «ЗіБ», у Кропивницькому суд не в змозі  здійснювати правосуддя через брак фінансування.

Закон і Бізнес