Закон і Бізнес


Про виселення членів сім’ї


№36 (1490) 01.09—11.09.2020
10990

Сам факт переходу права власності на квартиру до іншої особи не є безумовною підставою для виселення членів сім’ї власника цього нерухомого майна, у тому числі і колишніх.


Про це нагадав Касаційний цивільний суд у справі №279/3572/18. Зокрема, наголошено, що права членів сім’ї колишнього власника житла також підлягають захисту.

З огляду на це КЦС зауважив, що позбавлення права на житло має ґрунтуватися не лише на вимогах закону, а й бути виправданим, необхідним для захисту прав позивача та не покладати надмірного тягаря на відповідачів.

Крім того, суд послався на позицію Великої палати Верховного Суду, яка зазначила, що виселення особи без надання іншого житла можливе за умов, що таке втручання в право особи на повагу до приватного життя та права на житло передбачене законом, має легітимну мету та є необхідним у демократичному суспільстві. Тож, навіть якщо законне право на зайняття житлового приміщення припинене, особа вправі сподіватися, що її виселення буде оцінене на предмет пропорційності в контексті відповідних принципів ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Утім, наразі до ВП ВС передано на розгляд подібну справу №447/455/17 з мотивів існування виключної правової проблеми. Тому, імовірно, що питання про співвідношення прав власника житла та колишніх членів його сім’ї може отримати інше вирішення.