Закон і Бізнес


Про форми та рівні корупції в Україні розповіли в НАЗК


01.09.2020 15:19
3925

Корупція буває не тільки у державному секторі і не тільки на найвищих рівнях. Коли громадянин дає умовному лікареві навіть невелику суму грошей в обмін на швидше надання послуги — це теж є корупційною практикою.


 Національне агентство з питань запобігання корупції провело з нагоди Дня знань лікнеп для громадян щодо української корупції, передає «Закон і Бізнес».  

Відзначається, що корупція можлива в будь-якому секторі — у владі, бізнесі, ЗМІ, неурядових організаціях.

«Наприклад, коли у бізнесі за закупівлю у конкретного виробника представники іншого підприємства просять «відкат» – це також варто вважати корупцією», — пояснили в НАЗК.  

Зазначається, що загалом існує два рівні корупції:

велика корупція – це зловживання високопосадовців, розкрадання бюджетних коштів;

побутова корупція – щоденна корупція між службовцями та громадянами.   

Серед поширених форм корупції в НАЗК назвали хабарництво, конфлікт інтересів, торгівлю впливом та відкати. Серед елементів корупції — зловживання довіреною владою (використання повноважень у приватних цілях), вигода (майнова або немайнова).

За корупцію та пов'язані з нею порушення може наставати кримінальна, адміністративна, дисциплінарна та/або цивільно-правова відповідальність. Тобто, держава може зобов’язати громадянина сплатити штраф або ж працівник може отримати догану від керівництва за порушення антикорупційного законодавства.

«Наприклад, якщо посадовець подав декларацію після необхідного строку — це теж порушення, пов’язане з корупцією, що передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафу», — повідомили в НАЗК.

Закон і Бізнес