Закон і Бізнес


Адвокати скаржаться на суддів ВАКС


01.09.2020 11:18
2464

Судді заборонили стороні захисту заявляти клопотання і заперечення під час дослідження документів сторони звинувачення, а також заявили, що результат справи буде залежати від поведінки адвокатів і їх підзахисних.


Як передає «ЗіБ», Рада адвокатів України на засіданні 5 серпня 2020 року обговорила відповідне звернення групи адвокатів.

У ньому йшлося про те, що колегією суддів ВАКС у складі головуючої судді Федорак Л.М., суддів Маслова В.В. та Строгого І.Л. під час розгляду кримінального провадження, всупереч ст. 26, ч. 2 ст. 349 КПК України, за власної ініціативи постановлено ухвалу (без виходу в нарадчу кімнату) про зміну порядку дослідження доказів сторони обвинувачення, відповідно до якого захисників та обвинувачених позбавлено можливості здійснювати захист та реалізовувати встановлені чинним законодавством права.  Повідомляється, що згідно з цією постановою створено умови, при яких сторона обвинувачення оголошує докази, надає пояснення, натомість стороні захисту суд категорично заборонив заявляти клопотання, надавати пояснення та заперечення при безпосередньому дослідженні документів сторони обвинувачення.

В подальшому у цій же справі головуюча суддя Федорак Л.М. повідомила про можливість зміни запобіжного заходу обвинуваченим у зв’язку із позицією захисників у справі, які, на думку колегії, «заважають» суду розглядати кримінальне провадження. Зокрема, головуюча зазначила, що  позитивне чи негативне рішення у справі залежатиме не від встановлення наявності вини обвинувачених, а від поведінки обвинувачених та їх захисників.

Така погроза суддів Вищого антикорупційного суду спричинила те, що адвокатів фактично позбавили можливості професійно здійснювати захист, внаслідок чого обвинувачені були змушені відмовитись від захисників. Натомість суд примусово, не зважаючи на заперечення обвинувачених, призначив захисника відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Рада адвокатів України звертає увагу на те, що такими діями суддів порушується не тільки національне, а й міжнародне законодавство, зокрема статті 6, 8, 17 Конвенції по захисту прав людини і основних свобод (1950 року).

РАУ планує звернутися до українських та міжнародних інституцій щодо недопущення порушень прав людини на захист і професійних прав адвокатів в судовому процесі суддями Вищого антикорупційного суду. Звернення НААУ направить до Президента України, Голови Верховної Ради України, Офісу Генерального прокурора, Вищої Ради правосуддя, Ради суддів України, Європейської асоціації суддів, Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) та Комісару Ради Європи.

Закон і Бізнес