Закон і Бізнес


У НААУ взялися за проблему ототожнення адвокатів з клієнтами


31.08.2020 15:19
14500

Неприпустимо ідентифікувати адвоката, як учасника злочинного угруповання, разом із своїм клієнтом та перетворювати таке ототожнення на усталену тенденцію у діяльності суддів, правоохоронців.


Про це йдеться у заяві Ради адвокатів України, повідомляє «Закон і Бізнес».

До РАУ звернувся адвокат Кравець Р.Ю., який повідомив про вручення йому підозри у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених статями 255 та 351-2 Кримінального кодексу України, де зазначено, що адвокат діяв як пособник при вчиненні злочинною організацією злочину та «схиляв» клієнта до обрання саме такої стратегії та тактики захисту. При цьому, способом для досягнення адвокатом Кравцем Р.Ю. «злочинної мети» є, на думку слідства, звернення iз позовами та клопотаннями до суду в iнтеpecax його клієнтів та до Вищої ради правосуддя з метою вплинути на виконання повноважень членів ВККС України.

Керуючись нормами Конституції України та чинним законодавством, РАУ підкреслює, що права адвокатів захищені системою державних гарантій, серед яких у тому числі заборона ототожнення адвоката з клієнтом (стаття 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).  

Заборона на ототожнення адвокатів з клієнтами є міжнародним стандартом гарантій адвокатської діяльності та встановлена «Основними положеннями про роль адвокатів», що прийняті VIII Конгресом ООН по запобіганню злочинам у серпні 1990 року.

Державам слід уживати всіх необхідних заходів для забезпечення поваги до професії адвоката, її захисту та сприяння її свободі без дискримінації та без неналежного втручання влади чи широкого загалу, зокрема, в світлі відповідних положень Європейської конвенції про права людини.

Адвокати не повинні потерпати або опинятися під загрозою санкцій чи тиску, якщо вони діють у відповідності зі своїми професійними стандартами (Принцип І Рекомендації № R (2000) 21 Комітету Міністрів державам-членам про свободу професійної діяльності адвокатів, ухваленої Комітетом Міністрів Ради Європи 25 жовтня 2000 року).

РАУ звернеться до Офісу Генерального прокурора, Ради суддів України, Ради адвокатських та правничих товариств Європи, Генеральної Асамблеї ООН з проханням вжити заходи реагування щодо недопущення ототожнення адвокатів з клієнтами та втручання в професійні права адвокатів в Україні.

Також було прийнято рішення створити робочу групу для роз’яснення положення статті 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо заборони ототожнення адвоката з клієнтом. 

До складу Робочої групи увійшли голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова, секретар НААУ, РАУ Ігор Колесников, член РАУ від Хмельницької області Оксана Каденко, член РАУ від Рівненської області Ганна Лазарчук, член РАУ від Сумської області Роман Афанасієв, голова Комітету з питань БПД НААУ Олександр Дроздов та голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Ганна Боряк.

Закон і Бізнес