Закон і Бізнес


Полювання на слабких

МВФ пошукає вразливі місця європейських банків


Банки і клієнти, №4 (991) 22.01—28.01.2011
2728

Міжнародний валютний фонд проводить контрольні стрес-тести фінансової системи Великої Британії, Швеції, Нідерландів, Німеччини й Люксембургу. Завдяки аналізу експерти сподіваються вказати урядам цих країн на слабкі ланки в їхніх бан¬ківських системах.


Строки проведення тестів, як правило, визначають на прохання влади країни. Так, Велика Британія, Швеція, Люксембург, а також Німеччина й Нідерланди просили про це кілька місяців тому, повідомляють у фонді.
Програма МВФ щодо оцінки фінансового сектору, або FSAP, була обов’язковою у вересні для 25 країн (зокрема 15 членів «великої двадцятки») і спрямована на запобігання повторенню глобальної кредитної кризи.
Очікується, що аналіз ситуації в цих європейських країнах проводитиметься в І кварталі цього року.
МВФ обговорює з міністрами фінансів детальну інформацію про нові стрес-тести для проблемних європейських банків. Перевірки МВФ не залежатимуть від тих, що проводили в ЄС минулого року. «Тести показали слабкість ірландських банків, що привело до надання допомоги в розмірі i85 млрд від ЄС і МВФ для порятунку країни наприкінці 2010 року», — нагадали про важливість подібних експертиз у фонді.