Закон і Бізнес


Що таке електронний медичний висновок про народження роз’яснили у Мін’юсті


20.08.2020 18:03
14033

Медичне свідоцтво про народження планують замінити електронним медичним висновком. Завдяки йому батьки зможуть самостійно отримати комплексну послугу єМалятко.


Роз’яснення як  працюватиме нововведення надало Міністерство юстиції України, повідомляє «Закон і Бізнес».  

 Електронний медичний висновок створює лікар. Номер висновку батьки отримують смс-повідомленням.

 Батьки вносять інформацію про номер медичного висновку щодо народження свого малюка на Єдиному порталі державних послуг «Дія» та самостійно отримують всі послуги єМалятко.

Дані на реєстрацію народження надходять до ДРАЦС. Медичний висновок — до системи ДРАЦС за електронним запитом.

ДРАЦС реєструє народження малюка, а батьки отримують свідоцтво та інші необхідні послуги.

У випадку, якщо дитина народилася поза медичним закладом України, батькам, зважаючи на відсутність медичного свідоцтва за формою 103/о, потрібно звернутися до відділу ДРАЦС з наступними документами, що підтверджують народження:

— медичну довідку та висновок про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я – якщо дитина народилася не в пологовому будинку;

—  акт, складений капітаном судна, командиром, начальником потяга тощо за участю двох свідків і лікаря або фельдшера (якщо вони були на транспортному засобі) – якщо дитина народилася в транспортному засобі;

— медичний документ іншої держави, що підтверджує факт народження дитини, належним чином легалізований – якщо дитина народилася за кордоном.

Як зазначили в відомстві, зараз медичне свідоцтво про народження є одним із обов'язкових документів, необхідних для проведення державної реєстрації народження дитини . Медичне свідоцтво за формою 103/о видається в пологовому будинку  після народження дитини. Оригінал цього документа необхідний для отримання послуги єМалятко.

Закон і Бізнес