Закон і Бізнес


В справах щодо катувань поновили розслідування — Офіс Генпрокурора


20.08.2020 16:32
2644

Розслідування 18 кримінальних проваджень щодо катувань, які 7 років перебувають на контролі Ради Європи, поновлено.


Як «ЗіБ» повідомив Офіс Генерального прокурора, ЄСПЛ встановив в цих справах порушення Україною Конвенції через непроведення в них ефективного розслідування.

Понад 70 таких справ щодо катувань та інших форм неналежного поводження з 2013 року перебувають на контролі Ради Європи. Зокрема, мова йде про групу справ «Каверзін/Афанасьєв/Бєлоусов».

«Протягом останніх 7-ми років жодна зі справ цієї групи не була знята Радою Європи з контролю, адже належне розслідування в них так і не було проведене. Лише цього року робота в цьому напрямку зрушила з мертвої точки», — зазначив заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

За його словами, по кожному провадженню, в яких  поновлюється розслідування, надаются детальні вказівки щодо необхідності проведення конкретних слідчих та процесуальних дій з урахуванням позиції Європейського суду з прав людини

Наразі прокурорами спеціалізованого підрозділу Офісу з протидії катуванням витребувано з регіональних прокуратур для вивчення 57 проваджень цієї категорії.  

Зазначається,що у вересні представники Офісу Генпрокурора в Стразбурзі звітуватимуть перед Комітетом міністрів Ради Європи щодо цієї групи проваджень.

Закон і Бізнес