Закон і Бізнес


Власні кошти чи кредитний ліміт: банки інформуватимуть по-новому


20.08.2020 12:17
2967

З 1 вересня банки будуть зобов’язані чітко показувати клієнтам інформацію про суму коштів на їх поточному рахунку та окремо про розмір кредитного ліміту картки.


Ці та інші вимоги, передбачені постановою Правління Національного банку України від 14.05.2020 року № 62 «Про затвердження змін до Положення про інформаційне забезпечення банками клієнтів щодо банківських та інших фінансових послуг», повідомляє «ЗіБ».

В НБУ зазначили, що продовжують отримувати звернення громадян стосовно «неправдивого» смс-інформування: коли банки надсилають клієнтам повідомлення про залишок на рахунку, який формується не лише з власних коштів, а ще й з кредитного ліміту. В результаті клієнти не розуміють, скільки фактично коштів залишилося на рахунку, відповідно можуть скористатися кредитними коштами, навіть не усвідомлюючи цього. В результаті отримуючи через деякий час повідомлення від банку про мінусовий баланс рахунку та необхідність сплатити комісію та відсотки за користування.

Тож з 1 вересня 2020 року банки будуть зобов’язані чітко інформувати клієнтів у смс-повідомленнях, інтернет-банкінгу, месенджері чи електронною поштою (залежно від того, який канал зв’язку обрав споживач) про суму коштів на поточному рахунку клієнта та окремо про розмір кредитного ліміту його картки.

Також банки будуть зобов’язані вчасно повідомляти своїх клієнтів про встановлення, збільшення чи зменшення кредитних лімітів шляхом смс-інформування або іншими каналами комунікацій, які обрав клієнт.

Закон і Бізнес