Закон і Бізнес


Знову в школі

Учнів зобов’язали ходити по стрілках, а за відсутність маски можуть виключити


№35 (1489) 25.08—31.08.2020
3980

Після майже п’ятимісячної перерви відкрилися школи найбільшої німецької федеральної землі — Північного Рейну-Вестфалії. Втім, говорити про те, що почався нормальний навчальний рік, не доводиться.


Позаяк освіта в Німеччині перебуває в компетенції федеральних земель, то нові правила відвідування школи у різних регіонах — різні. У Північному Рейні-Вестфалії, де хворих більше, ніж в інших землях, ці правила найсуворіші. На заняттях і під час перерви носіння масок, починаючи з п’ятого класу, обов’язково, пише DW.

Маски можуть знімати тільки вчителі — і то на короткий час, коли звертаються до класу, стоячи біля дошки, тобто на пристойній відстані від дітей. До дошки, до речі, школярів не викликають, вони відповідають тільки з місця.

Погода в Німеччині стоїть дуже спекотна, понад 300С, і, звичайно, дотримуватися цих правил, не знімаючи масок 5—6 годин, важко, хоча класи провітрюють дуже часто (це одна з обов’язкових правил).

У коридорах на підлозі наклеєні стрілки: рух коридорами — односторонній. Так є надія, що діти зберігатимуть бодай мінімально необхідну дистанцію. Уроки фізкультури проводяться тільки на свіжому повітрі.

У листі, який отримали батьки, настійно радять не відправляти дітей до школи, навіть якщо у них просто більш-менш сильний нежить.

Крім того, вчителі можуть кожні два тижні безкоштовно робити тест на наявність коронавируса. У Баварії, де літні канікули закінчяться у вересні, запровадять вибіркові тести і для школярів. Скільки саме тестуватимуть кожен день, поки не вирішили: хочуть почекати, як буде розвиватися ситуація у сусідів.

До речі, у Шлезвіг-Гольштейн, де відносно мало випадків захворювань, вирішили взагалі не вводити обов’язкового носіння масок в школі. Хоча міністерство освіти це рекомендує, але карати тих, хто не носить масок, не будуть. Натомість у Північному Рейні-Вестфалії правила жорсткіші: аж до виключення зі школи особливо злісних порушників.