Закон і Бізнес


ЄСПЛ присудив компенсацію потерпілому за неповне розслідування злочину


19.08.2020 15:37
3499

Чоловік поскаржився до ЄСПЛ на неповне розслідування вбивства брата та на те, що національні суди відмовилися надати йому процесуальний статус у кримінальному провадженні. Суд констатував порушення та призначив йому компенсацію.


Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ у справі «Ваньо Тодоров проти Болгарії» (№ 31434/15), передає «Закон і Бізнес» з посиланням на «ECHR. Ukrainian Aspect».

Громадянин Болгарії Ваньо Тодоров виявив тіло померлого брата на подвір’ї його будинку. Тодоров брав активну участь у розслідуванні справи. Зокрема, він вказував на певні нез’ясовані обставини, а саме, зникнення деяких предметів з будинку брата. Водночас, поліція кваліфікувала злочин як убивство та завершила досудове розслідування.

Тоді Тодоров звернувся до прокуратури із скаргою не неможливість отримати процесуальний статус у справі та клопотав про перекваліфікацію злочину на розбій із пограбуванням за обтяжуючих обставин з убивством. Він наполягав на тому, що розслідування було неповним. Прокуратура відмовила у задоволенні клопотання пославшись на практику Верховного суду країни, згідно з якою потерпілим у справі міг бути визнаний лише спадкоємець, якому була завдана моральна шкода внаслідок правопорушення, а саме чоловік або дружина, батьки та діти жертви.

Під час першого судового засідання у цій справі Тодоров подав клопотання про залучення його до справи, в тому числі, як цивільного позивача, вимагаючи відшкодування збитків за предмети, які, як він стверджував, були викрадені з будинку брата. Але суд, встановивши, що Тодоров був єдиним спадкоємцем загиблого, тим не менш відхилив це клопотання, пославшись на позицію Верховного суду з цього питання. Оскарження такого рішення успіху не мало. Зрештою підозрюваний у злочині був визнаний винним та засуджений до 10 років позбавлення волі.

Тодоров звернувся до Європейського суду з прав людини, посилаючись на статтю 2 (право на життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він скаржився на те, що розслідування було неповним, а також на те, що національні суди відмовилися надати процесуальний статус у кримінальному провадженні у зв’язку з вбивством брата стверджуючи, що йому таким чином перешкоджали брати участь в провадженні та вимагати відшкодування збитків за його втрату внаслідок смерті.

Суд у Страсбурзі констатував порушення ст. 2 Конвенції в частині розслідування та постановив компенсувати моральну шкоду, завдану заявникові, у розмірі 12 тис. євро.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

Закон і Бізнес