Закон і Бізнес


Кримінальна культура


№35 (1489) 25.08—31.08.2020
3647

Верховний суд Росії визнав рух АУЄ екстремістською організацією. Причетність до нього тепер буде трактуватися як екстремізм і каратися відповідно до Кримінального кодексу РФ.


Суд погодився з доводами генпрокуратури про те, що АУЄ станосить добре структуровану і керовану організацію екстремістської спрямованості, а учасниками руху вчинялись екстремістські правопорушення, а також масові заворушення, пише Бі-Б-Сі.

Причому генеральний прокурор РФ стверджує, що АУЕ діє не тільки в Росії, але і в інших країнах.

Абревіатура АУЄ розшифровується як «арештантський уклад єдиний» або «арештантське уркаганска єдність».

Вважається, що послідовники цієї субкультури намагаються жити відповідно до правил кримінального світу, використовують блатну лексику, об’єднуються в локальні співтовариства, матеріально підтримують ув’язнених, а також вимагають гроші у тих, хто не входить до їхнього кола.

Представники громадськості та ЗМІ стверджують, що ця субкультура особливо популярна серед молоді в Іркутській області, Забайкаллі та Бурятії.

У той же час точних даних про те, наскільки поширена ця субкультура і чим саме займаються її члени, немає. Як і доказів того, що підлітки, які романтизують злочинний світ, дійсно пов’язані зі справжніми злочинцями і передають їм гроші.