Закон і Бізнес


Проект щодо скасування перевірок пожежної безпеки потребує доопрацювання — НАЗК


19.08.2020 12:35
2722

Антикорупційна експертиза законопроекту від 17.04.2020 № 3361 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності» виявила корупціогенні фактори.


Про результати експертизи повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції, повідомляє «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, проект закону №3361 пропонує звільнити підприємства із середнім та/або незначним ступенем ризику від проведення планових перевірок техногенної та пожежної безпеки за наявності полісу страхування відповідальності.

В НАЗК зазначили, що у Реєстрі корупціонерів наявні особи, які під час планових перевірок техногенної та пожежної безпеки чинили тиск на бізнес та вимагали хабар за позитивний результат перевірки. Тож прийняття законопроекту сприятиме послабленню тиску на бізнес та допоможе усунути корупційні схеми під час проведення таких перевірок.

Проте    законопроєкт потребує додаткових вдосконалень щодо порядку взаємодії підприємств, страховиків та відповідального органу державної влади у сфері цивільного захисту.

Зокрема під час експертиз НАЗК виявило такі корупціогенні фактори:

— нечіткий порядок повідомлення органу влади у сфері цивільного захисту про укладення договору страхування;

— нечіткі терміни обробки та оприлюднення органом влади у сфері цивільного захисту інформації про укладання договору страхування.

В НАЗК зазначили, що надали Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради рекомендації щодо доопрацювання цих положень проекту закону перед другим читанням.

Нагадаємо, законопроект було прийнято Верховною Радою в першому читанні  2 червня 2020 року.       

Закон і Бізнес