Закон і Бізнес


ЄСІТС пропонують запускати в роботу поетапно


17.08.2020 18:58
2509

Підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, які знаходяться на фінальному етапі розробки пропонують починати використовувати, не чекаючи готовності інших підсистем, розробка яких тільки починається.


Це передбачає законопроект від 13.08.2020 №3985 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи», повідомляє «Закон і Бізнес».

Текст документу сьогодні оприлюднено на сайті Верхоної Ради.

«Окремі підсистеми чи модулі ЄСІТС починають функціонувати за кожним етапом через 30 днів з дня опублікування оголошення Вищою радою правосуддя у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади відповідного оголошення про створення та забезпечення функціонування відповідної підсистеми чи модуля ЄСІТС»,   — говориться в  тексті законопроекту.

У пояснювальній записці зазначається, зокрема, що поетапне впровадження ЄСІТС дасть змогу зекономити  кошти державного бюджету та кошти сторін судової справи, зокрема, в частині витрат на відправку кореспонденції та ознайомлення з матеріалами справи.

«Після введення в дію підсистеми ЄСІТС «Електронний суд» у суду буде можливість в електронному вигляді направляти сторонам судові виклики та повідомлення, процесуальні документи та рішення по справі, сторони зможуть дистанційно ознайомлюватись з матеріалами судової справи, подавати клопотання, заяви, сплачувати судові збори, отримувати матеріали і знайомитися з ними, подавати апеляційні, касаційні скарги, тощо»,  — йдеться в документі.

Зазначається, що чекати повноцінної готовності до експлуатації всіх підсистем ЄСІТС у їх сукупності доведеться чекати ще кілька років.  

ЄСІТС є сукупністю інформаційних та телекомунікаційних підсистем, які забезпечують автоматизацію визначених законодавством процесів діяльності, включаючи документообіг, розгляд судових справ, складання оперативної та аналітичної звітності, надання інформаційної допомоги суддям, а також процесів, які забезпечують фінансові, майнові, організаційні, кадрові, інформаційно-телекомунікаційні та інші потреби користувачів системи.

Закон і Бізнес