Закон і Бізнес


Кроки до суспільної довіри

Лише відкритістю діяльності можна досягти покращення репутації Феміди


Петро Філюк (праворуч) привітав голову Маневицького районного суду Волинської області Миколу Покидюка з 30-річчям роботи на посаді судді.

№7 (1097) 16.02—22.02.2013
3347

Впевненість суспільства в тому, що судочинство є незалежним, об’єктивним та справедливим, — один з головних чинників гарної репутації суду. Про те, які кроки вже зроблено в цьому напрямі, а які варто зробити, йшлося на нараді з головами місцевих загальних судів Волинської області, що відбулася 6 лютого в приміщенні Ківерцівського районного суду.


Зокрема, у своєму виступі голова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк зазначив, що одним з найважливіших чинників діяльності судів, поряд з якістю та оперативністю розгляду справ, є прозорість і відкритість роботи. Він наголосив, що підвищення авторитету суду можливе в результаті щоденної копіткої роботи суддів, працівників апарату судів та створення умов для покращення доступу громадян до правосуддя.

Голова установи зазначив, що відкритістю діяльності суду, безперешкодним доступом представників засобів масової інформації до залів судових засідань, особливо коли розглядаються неоднозначні та суспільно значимі судові справи, вже можна досягти покращення репутації судової системи та довіри громадськості до Феміди. І найвищою оцінкою прозорості роботи суду буде розуміння громадянами прийнятих рішень.

Про стан дотримання судами області строків розгляду кримінальних та цивільних справ доповіли секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Григорій Бешта та суддя судової палати з розгляду цивільних справ Андрій Овсієн-ко.

Щодо важливості забезпечення прозорості й відкритості діяльності суду зазначив у своєму виступі член Ради суддів загальних судів, суддя апеляційного суду області Олександр Пазюк. Він також поінформував присутніх про роботу конференції суддів загальних судів, яка відбулася 18 січня й на якій обговорено стан здійснення судочинства.

Досвідом роботи Апеляційного суду Волинської області щодо налагодженої співпраці між судом, ЗМІ та громадськістю поділилася заступник керівника апарату установи Оксана Підгайна. Так, розроблено пам’ятку про впровадження комунікативної стратегії суду та інші методичні матеріали щодо забезпечення прозорості та відкритості його діяльності, які були роздані головам місцевих судів для використання в роботі.

У заході також узяли участь заступник прокурора Волинської області Анатолій Хомич, начальник слідчого управління УМВС у Волинській області Михайло Руденко, прокурор та керівники органів місцевого самоврядування Ківерцівського району.