Закон і Бізнес


Тілесні ушкодження фіксуватимуть за єдиними стандартами


14.08.2020 12:47
4804

В Україні запровадять єдині стандарти фіксації медичними закладами тілесних ушкоджень, у тому числі тих, що можуть бути ознаками неналежного поводження з боку правоохоронців.


Як повідомляє «ЗіБ» з посиланням на Офіс Генерального прокурора, вже розроблена відповідна медична форма та інструкція із її заповнення.

Проект медичної форми містить зображення контуру людського тіла з описом можливих тілесних ушкоджень. Відповідно лікар при огляді постраждалого фіксуватиме їх вид, кількість та місце розташування, а також скарги та результати діагностичних досліджень. До медичної форми додаватиметься детальна інструкція з порядком її заповнення.

Документ розроблений за рішенням координаційної наради правоохоронних органів з протидії катуванням. Участь у створенні проекту брали судово-медичні експерти. В основі —  міжнародні стандарти у цій сфері, зокрема закріплені у Стамбульському протоколі — посібнику з ефективного документування та розслідування катувань, розробленому під егідою Верховного Комісара ООН з прав людини.

Зазначається, що нинішня практика визначення медиками тілесних ушкоджень кримінального характеру є недостатньо ефективною, адже лікарі фактично не мають зручних форм медичної документації, де вони мають відображати такі ушкодження за єдиним стандартом. Це часто призводить до неналежного опису таких ушкоджень та, як наслідок, до втрати важливої для подальшого розслідування інформації. Актуальною ця проблема є й у випадках розслідування фактів катувань та інших проявів насильства з боку правоохоронців.

Закон і Бізнес