Закон і Бізнес


Тепло на вітер


№33-34 (1487-1488) 15.08—24.08.2020
3093

З весни 2021 року кафе й ресторанам на території Франції буде заборонено ставити електричні обігрівачі на своїх відкритих терасах.


Нова заборона повинна допомогти Франції економити електроенергію та наблизитися до нульового викиду парникових газів у атмосферу — результату, якого Європейський Союз планує досягти до 2050 року.

Вуличні обігрівачі сталі особливо популярні у Франції після 2008-го, коли в країні заборонили куріння в закритих приміщеннях, зокрема в ресторанах. Завдяки обігрівачам кафе й ресторани змогли обслуговувати клієнтів на вулиці не тільки влітку, а й у міжсезоння та навіть узимку. Особливо популярними такі послуги були в горах і на гірськолижних курортах.

У той же час використання вуличних обігрівачів у рази збільшує енергоспоживання ресторану. Пропозиції припинити це марнотратство звучали вже давно, і уряд планував увести заборону вже цього року. У зв’язку з тим, що багато ресторанів постраждало під час пандемії, було вирішено відкласти заборону до наступної весни, щоб власники закладів устигли налагодити свої справи та підготуватися до нових правил (наприклад купити більше пледів).