Закон і Бізнес


Конфіскація за дзвінок


№32 (1486) 08.08—14.08.2020
2881

Хвиля повідомлень про мінування різноманітних об’єктів, що останнім часом накрила українські міста, не залишилася без типового для влади реагування. Їй протиставлять додаткову кримінальну санкцію.


Урядовий проект «Про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян» (№3911) додає незначне уточнення: крім позбавлення волі, за такий злочин загрожуватиме ще й конфіскація майна. Усе — на відкуп суду.

Обставиною, що обтяжуватиме кваліфікацію, стане загроза важливим об’єктам інфраструктури, органам державної влади, закладам охорони здоров’я чи освіти. За їх «мінування» загрожуватиме мінімум 4 роки позбавлення волі, а не 2, як сьогодні.

Як зазначається в пояснювальній записці, торік було порушено майже 2000 кримінальних проваджень за ст.259 КК, що вдвічі більше, ніж у 2018-му. Тож у Міністерстві внутрішніх справ уважають, що чинних санкцій, які були посилені у 2012 році, недостатньо.

Утім, в МВС не повідомили, скільки із цих проваджень завершилося переданням обвинувальних актів до суду. Так само не обґрунтували, чому додаткова санкція стане стримувальним чинником, якщо свого часу сам міністр перейнявся долею злочинця, який зупинив рух транспорту на мосту Метро в Києві.