Закон і Бізнес


Голова РАУ вбачає у діях ДБР та ГПУ перешкоджання діяльності судової гілки влади


05.08.2020 13:23
3692

На терміновому засіданні Ради адвокатів України обговорили негативні тенденції у законотворенні та на практиці, що стосуються незалежності адвокатури та захисту прав адвокатів.


Про це повідомив кореспондент видання «Закон і Бізнес».

Голова Національної асоціації адвокатів України та РАУ Лідія Ізовітова вкотре наголосила на тому, що за різними сценаріями органи державної влади намагаються позбавити інститут адвокатури незалежності. «Ми вже дореформувалися. У нас кожного року якась судова реформа», — зазначила Л.Ізовітова.

Так, на порядку денному зокрема розглядались вислови та ініціативи із інтерв’ю голови комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрія Костіна. За наданою статистикою опитування РАУ, лише 2% адвокатів підтримують позицію А.Костіна щодо того, аби включити в Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури суддів або суддів у відставці.

Поруч із цим обговорювалось питання захисту прав адвокатів і захисту адвокатів їх колегами. На сьогодні, зокрема і у справі адвоката Володимира Богатиря, вибудовується практика серед Державного бюро розслідувань та Генеральної прокуратури України, яка полягає у тому, що органи не визнають повноважень захисника навіть у випадках, коли є відповідні рішення та ухвали від суду. У своїх листах ГПУ зазначає, що судові рішення для них не мають вирішального значення. На думку Л.Ізовітової це свідчить про те, що судова гілка влади втрачає свої владні повноваження через таке ігнорування зі сторони ГПУ та ДБР.

Закон і Бізнес