Закон і Бізнес


Викрадена особистість


№32 (1486) 08.08—14.08.2020
8896

Знайшли чужий паспорт і вирішили повернути власнику, розраховуючи на винагороду? Невдовзі це стане ризикованим способом заробітку. Адже за документом можуть прийти правоохоронці й обвинуватити в його привласненні.


Таку диспозицію нової ст.358-1 передбачає проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України…» (№3946). Хоча він спрямований на боротьбу з підробленням документів, яке «набуло такого широкого розмаху, що працюють навіть віртуальні магазини з їх продажу». А одна з причин цього — незначна відповідальність.

Тому для тих, хто задіяний на такому чорному ринку, пропонують окрему статтю КК та посилені санкції. Так, викрадення, привласнення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус, або свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, а також умисне незаконне заволодіння ними в будь-який інший спосіб каратиметься арештом на строк до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 3 років.

Аналогічний строк, але вже позбавлення волі очікує за підроблення таких документів. А для службових осіб, утягнутих у злочинну діяльність, покарання починатиметься з 3 років тюрми.

Єдине, що упустили автори, то це тенденцію до диджиталізації, зокрема проект «Дію». Адже на махінації з використанням «паспорта в смартфоні» дія ст.358-1 КК не поширюватиметься. Бо це є не документом у розумінні закону, а лише його копією.