Закон і Бізнес


Місць не має: в’язень викупив для себе всю VIP-камеру


04.08.2020 11:19
3625

У Запорізькому слідчому ізоляторі один із в’язнів викупив для себе усі місця в камері підвищеного комфорту.


Про це повідомляється на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, передає «Закон і Бізнес».  

Зазначається, що у рамках реалізації національного превентивного механізму працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснили візит до державної установи «Запорізький слідчий ізолятор». 

31 травня 2020 року там запроваджено експериментальний проект з облаштування та функціонування камери з покращеними умовами, до якої в’язні можуть потрапити, сплативши 3410 гривень на місяць.

«Проте, скористатись цією послугою в’язні СІЗО не зможуть, бо усі три місця в цій камері оплатила одна особа», — йдеться в повідомленні.

Разом з тим, під час огляду приміщень одного з режимних корпусів СІЗО, виявлено шість так званих транзитних камер, у яких утримувалось від 6 до 11 осіб, які очікують переміщення (етапування) до інших пенітенціарних закладів. Ці камери взагалі не внесені до акту вимірювання житлової площі приміщень СІЗО. Зокрема, в них понаднормово утримували особи, внаслідок чого не тільки порушували вимоги щодо норми житлової площі на одну особу, але й право на приватність та гідні умови тримання.

Зазначається, що частина камер у вкрай незадовільному стані — стіни та стеля вкриті грибком та пліснявою. В’язні скаржаться на неналежні комунально-побутові та санітарно-гігієнічні умови (відсутність зливних бачків, зношеність матраців, подушок і ковдр, обмежений доступ до питної води, наявність у камерах тарганів та клопів).  

Закон і Бізнес