Закон і Бізнес


Викривач і заявник: чим відрізняються


03.08.2020 13:26
2674

Кожен українець, іноземець чи особа без громадянства може повідомити про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень. Законодавство України розрізняє заявників та викривачів. У чому різниця, пояснили в НАЗК.


Будь-яка людина може повідомити про корупцію, якщо переконана, що її інформація є достовірною, передає «ЗіБ». Але не завжди той, хто повідомив про корупцію, є викривачем, пояснили в НАЗК.

Викривач – це особа, яка надає достовірну інформацію про корупційне правопорушення, якщо ця інформація стала їй відома під час її трудової, професійної, господарської, громадської діяльності.

Відмінності між викривачем та заявником полягають у тому, що:

Закон «Про запобігання корупції» має вимоги до джерела, з якого викривачу стала відома інформація про корупцію. Джерелом інформації може бути: трудова і професійна діяльність – тобто, коли про корупційні правопорушення дізнаються під час роботи; господарська діяльність, громадська діяльність, наукова діяльність, проходженням служби чи навчання, участь у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Викривач володіє фактичними даними про обставини правопорушення: місце вчинення правопорушення, час його вчинення, особу, яка вчинила корупцію. Ця інформація може бути перевірена і підтверджує можливе вчинення корупції. Також можна надавати документи, які підтверджують вчинення злочину.

Викривач повідомляє про корупцію, використовуючи передбачені законом способи. Отже, якщо особа, що повідомила про корупційне порушення, дотрималася вказаних умов, вона вважається викривачем. Якщо ж хоча б один з пунктів не врахований під час повідомлення про корупцію – особа є заявником.

Закон і Бізнес