Закон і Бізнес


Покарати потерпілих


№31 (1485) 01.08—07.08.2020
2954

Чи потрібно карати за домашнє насильство? Звісно ж, так. А що буде, коли насильника змусити віддати все зароблене чи накопичене сім’єю на виплату штрафу?


Схоже, над цим питанням навіть не замислювалися автори проекту «Про внесення змін до ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№3908), пропонуючи в 100 разів збільшити грошові стягнення. Тобто мінімальний штраф становитиме 17 тис. грн., а максимальний, у разі повторності, — 68 тис.

Такий стрибок складно пояснити інфляцією, як намагаються зробити нардепи. Адже востаннє зміни до цієї статті вносилися наприкінці 2017 року. І хоча більшість авторів уходять до фракції «За майбутнє», найближчих наслідків своєї ініціативи вони бачити не хочуть.

Не секрет, що факти домашнього насильства фіксуються переважно в малозабезпечених сім’ях, де, як правило, жінка та діти не мають власних доходів. Чи буде для них сенс повідомляти про факти насильства, якщо держава фактично покарає насамперед їх, залишивши без грошей на життя?

Тож хотіли як краще, а вийде, як у старому жарті, коли син питає батька після подорожчання спиртного: «Тепер ти будеш менше пити?» — «Ні, тепер, синку, ти будеш менше їсти!».