Закон і Бізнес


Утрати без підстав


№31 (1485) 01.08—07.08.2020
6073

У Вищій школі адвокатури Національної асоціації адвокатів України провели лекцію на тему «Робота адвоката в умовах необґрунтованого та безпідставного накладення арешту на майно».


Партнер GOLAW, адвокат практики кримінального права Анжеліка Моісєєва виступила спікером вебінару. За її словами, арешт майна є найбільш популярним заходом забезпечення кримінального провадження, особливо у справах з економічною складовою. Такий захід забезпечення кримінального провадження застосовується на підставі постанови слідчого судді. Однак, незважаючи на те, що на слідчого суддю покладено обов’язок здійснювати судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, необґрунтоване накладення арештів має масовий характер.

А.Моісєєва приділила увагу особливостям роботи адвоката у справах щодо арешту майна та помилкам, які найчастіше трапляються під час процедури.

Так, вона навела перелік основних порушень у кримінальному провадженні, на які адвокатам варто особливо зважати. Серед них — відсутність у матеріалах справи витягу з ЄРДР, доказів на підтвердження вчинення кримінального правопорушення, а також  застосування арешту майна в одному кримінальному провадженні задля забезпечення інтересів іншого кримінального провадження. Щодо останнього спікер зауважила: являючи собою захід забезпечення, арешт майна може застосовуватися виключно в рамках цього кримінального провадження та з метою забезпечення інтересів останнього.

Крім того, адвокатам варто звертати особливу увагу на наявність чи відсутність причинного зв’язку між ініційованим до арешту майном і кримінальним провадженням.

Доповідачка зазначила, що грубим порушенням є повторний арешт майна з тих самих правових підстав. Так, ініціювання органом досудового розслідування повторного арешту майна є нехтуванням норм процесуального права.