Закон і Бізнес


«Моральний» експерт


№31 (1485) 01.08—07.08.2020
4291

В Україні може з’явитися нова професія — експерт з моральної шкоди. Позов про її відшкодування начебто подати не забороняється, але розглянути справу без висновку такого фахівця стане фактично неможливо.


Нардепи з фракції партії «Слуга народу» підтримали наміри своїх попередників із БПП та знову зареєстрували проект закону «Про відшкодування втрат немайнового характеру (моральної шкоди)» (№3929).

Ключовим у цьому документі є утворення об’єднання фахівців — експертів з визначення розміру моральної шкоди — та ведення відповідного реєстру. Ті, кого внесуть до списку, отримають монопольне право давати висновки про розмір завданої шкоди.

Водночас Міністерство юстиції формуватиме половину складу кваліфікаційної комісії, яка видаватиме експертам дозволи на роботу. Також у Мін’юсті затвердять методичні рекомендації, як визначати розмір шкоди. А тих, хто їх не дотримуватиметься, виключатимуть із реєстру.

Експертизу зможе провести тільки спеціальний суб’єкт. І хоча в змінах до процесуальних кодексів про це прямо не говориться, у самому проекті застережено, що висновок про розмір моральної шкоди є обов’язковим при розгляді відповідних спорів.

Єдине, що втішає: ставка судового збору буде суттєво зменшена — до 0,025% ціни позову про захист честі та гідності замість нинішньої (1,5%). Напевне, розрахунок робиться на те, що різницю доведеться сплатити експерту, який власне і визначить цю ціну.