Закон і Бізнес


У палаті всі рівні


№31 (1485) 01.08—07.08.2020
4798

Судді Великої палати Верховного Суду не повинні отримувати преференцій під час автоматичного розподілу справ залежно від спеціалізації. Адже закон передбачає, що вони розглядають справи разом.


Таким є пояснення до проекту «Про внесення змін до статті 45 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№3910). На думку автора, концепція функціонуванні ВП ВС не передбачала будь-якого поділу під час кожного з етапів проходження справи. Тобто і розподіл, і розгляд, і прийняття відповідного процесуального рішення характеризуються колегіальною участю всіх суддів ВП.

Натомість Пленум ВС змінив такий порядок, передбачивши, що розподіл справ проводиться з урахуванням спеціалізації суддів. Як наслідок, відбувається перевантаження окремих законників. Зокрема, за весь час до ВП ВС надійшло 3029 адміністративних справ, а кримінальних — лише 224. Хоча від кожного касаційного підрозділу до ВП обирається однакова кількість осіб.

Тому пропонується в законі записати, що авторозподіл справ, а також заяв і скарг, що підлягають розгляду у ВП, для визначення судді-доповідача здійснюється з-поміж усіх суддів, незалежно від спеціалізації касаційного суду, від якого їх обрано.