Закон і Бізнес


Збір за злочин


За лікування особи, яка потерпіла від ДТП, не платитимуть.

№31 (1485) 01.08—07.08.2020
3568

Особа, яка потерпіла від злочину, не повинна чекати вироку, оскільки потребує грошей на лікування вже сьогодні й багато. Тож Уряд повернувся до ідеї виплачувати відшкодування за рахунок бюджету, а потім стягувати кошти з винних.


Законопроект «Про відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких кримінальних правопорушень» (№3892) містить начебто благу мету. Адже держава бере на себе допомогу потерпілим, аби вони мали гроші на лікування, а їхні близькі — на поховання.

Мінімальна сума, яку збирається платити Кабінет Міністрів, — 40% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (нині — 841 грн.). Проте потрібно буде довести, що потерпілому дійсно необхідне певне лікування й така медична допомога не повинна надаватися за рахунок бюджетного фінансування. Хоча між «повинна» й «надається» — прірва.

З огляду на пояснювальну записку, не платитимуть за лікування особи, яка потерпіла від ДТП, оскільки в Уряді не вважають це навмисним злочином. Є й деякі інші умови, що дозволять бюрократам або затягувати з виплатами, або взагалі відмовляти. Потім Кабмін визначить максимальну суму відшкодування, вочевидь, виходячи з наповненості спеціального фонду.

Натомість збирати гроші будуть з усіх засуджених незалежно від тяжкості, умислу чи вчинення насильства — лише за фактом ухвалення вироку. Суми такого збору коливатимуться від 20 до 65% прожиткового мінімуму (від 420 до 1366 грн.).