Закон і Бізнес


Адвокати розкритикували зміни щодо стягнення аліментів


28.07.2020 15:11
3351

Суспільно корисні роботи, як вид адміністративної відповідальності, застосовується до непрацюючих платників аліментів. І досить часто це є єдиним способом погашення хоча б частини заборгованості.


На цьому наголосили у Національній асоціації адвокатів України у зв’язку із оцінкою проекту Закону від 14.04.2020  №3339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стягнення аліментів на утримання дитини». Правовий аналіз проекту здійснив Комітет НААУ з цивільного права та процесу, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, проектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та виключити суспільно корисні роботи як вид адміністративного стягнення, який не довів свою ефективність, та, крім іншого суперечить Конституції України.

У НААУ вважають, що питання оцінки конституційності положень законодавства, не можуть бути аргументом для ухвалення проекту. Це питання має вирішувати Конституційний Суд.

Водночас, на думку експертів, увагу доцільно зосередити на вдосконаленні процесу застосування суспільно корисних робіт, як передбаченого законодавством виду покарання за несплату аліментів, адже вони мають найкращий вплив на платника аліментів і стимулюють його до добровільної сплати.

Адвокати не підтримують такі зміни та вважають правильним повернути законопроект № 3339 на доопрацювання.

Повністю зауваження та пропозиції НААУ до проекту Закону щодо стягнення аліментів на утримання дитини можна переглянути за посиланням.