Закон і Бізнес


За перешкоджання в отриманні гонорару адвокатам відшкодують по €10 тис.


27.07.2020 12:31
3482

Греція виплатить двом адвокатам по €10 тисяч моральної шкоди за порушення їх права на справедливий суд, в якому вони хотіли відстояти своє право на гонорар.


Таке рішення ухвалив Європейський суд з прав людини, повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect», передає «Закон і Бізнес».

Адвокати Александрос та Майкл Кандаракіс, зареєстровані в Колегії адвокатів Афін, представляли клієнтів, які виграли позови про відшкодування збитків за експропрійоване майно.

Відповідно до чинного законодавства суди повинні були встановлювати витрати в таких справах про експропріацію, в тому числі адвокатські гонорари. Потім гонорари повинні були бути внесені до Фонду консигнаційних вкладів та позик, який передавав їх колегії адвокатів. І вже потім колегія виплачувала їх адвокатам.

Компанія-відповідач внесла гонорари до Фонду, але останній відмовився передавати гроші далі. Адвокати ініціювали відповідне провадження, але їхні запити були відхилені, оскільки подавати позов повинна була Колегія адвокатів.

Це зрештою стало підставою для звернення адвокатів Кандаракіс до Європейського суду з прав людини.

Вони скаржилися, зокрема, на те, що відхилення їх позовів проти Фонду консигнаційних вкладів та позик щодо внесення сум, визначених в якості адвокатських гонорарів, на користь Колегії адвокатів на підставі того, що вони не мали право ініціювати справу, порушило їх права відповідно до статті 6 § 1 (доступ до суду) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

ЄСПЛ погодився із доводами заявників, констатував порушення конвенційних гарантій та присудив по 10 тис. євро компенсації моральної шкоди кожному із них.

Закон і Бізнес