Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N30/2020. Анонс публікацій


Закон і Бізнес N30/2020

24.07.2020 18:09
2590

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N30 (1484). 25 – 31 липня 2020 року.


Для призначення суддів у суди, де немає жодного представника Феміди, потрібні зміни до законодавства. Проте і без них новобранці можуть самопризначатися за принципом: хто перший прийшов, той і голова. Які ще рішення прийняла РСУ, читайте у матеріалі «Самоврядна нормотворчість».

 Із прийняттям закону про відкриття ринку земель у суспільстві почали обговорювати питання про повернення незаконно приватизованих земель на користь держави. Сприяє цьому й ротація кадрів у Держгеокадастрі. Тож «ЗіБ» запитав у голови комітету Національної асоціації адвокатів України з аграрного та земельного права, партнера Sofiya Law Firm, адвоката Олександра ПОЛІВОДСЬКОГО про перспективи, які невдовзі очікують аграріїв. Зокрема, чи не призведе все це до збільшення земельного рейдерства.

Доки парламентарі сушили голови, як правильно звільнити очільника Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, останній вирішив нагадати про себе як борця за чистоту суддівських лав. 17 липня на сайті відомства були оприлюднені матеріали, які начебто доводять причетність 12 осіб до намірів захопити державну владу. Що не так із підозрами суддям ОАСК, дізнаєтесь у статті «Посягання на лад».

Кредитора розізлило, що підприємство, отримавши позику, вирішило роздерибанити майно. Він звернувся до Феміди. У першій інстанції стали на його бік, у другій — засудили першу й стали на бік того, хто взяв кошти й вирішив збанкрутувати. Про те, як дисциплінарний орган покарав суддю, котра захистила кредитора, читайте у матеріалі «Борг під арештом».

Злочинці зі зброєю у нашій державі залишаються непокараними або досить недовго перебувають у місцях позбавлення волі. Відома формула про те, що межі прав однієї людини закінчуються там, де починаються права іншої людини, вочевидь так і залишиться утопією. Чому озброєні до зубів «хулігани» не по зубах правоохоронній системі, читайте у статті» Злочин і виправдання. Версія-2020».

Адвокати не з тих, хто буде довго терпіти тиск та образи на свою адресу. А особливо тоді, коли правопорушення вбачають у самій стратегії захисту клієнта. Складається враження, що стереотипне уявлення, ніби адвокати захищають лише собі подібних, притаманне навіть суддям. Про випадки відкритої війни проти інституту адвокатури, читайте у статті «Гра на виживання».

Чи можливе в Україні правосуддя в глобальних питаннях зради чи вірності Вітчизні? Адже найгучніші викриття злочинних дій високопосадовців зазвичай лунають напередодні виборчих кампаній. Чому прокурори шукають не винних, а зайвих? Питання на ці запитання знайдете у матеріалі «Світова змова по-українськи».

Накладення арешту на майно, дозвіл на доступ до охоронюваної законом таємниці, розгляд справи без участі сторін — усе це підстави для дисциплінарної відповідальності суддів. Однак той, хто не зробив нічого з переліченого, також не уникнув халепи. Докладніше про це — у статті «П’ятдесят відтінків нерозгляду».

Одна з найбільш таємничих категорій — категорія недійсності — перетворює дійсні договори та правочини на такі ж із знаком мінус. Але як ця негація працює в захисті та відстоюванні інтересів у цивільно-правових відносинах? Про погляд на визнання правочинів недійсними крізь призму правозастосування, читайте у матеріалі «Колодязь тлумачень».

Від запровадження інституту кримінальних проступків очікується суттєве покращення роботи органів досудового слідства. Натомість намагання поспіхом підлаштувати нові правила під правоохоронні реалії можуть погіршити ситуацію. Докладніше про процедуру дізнання у статті «Вади спрощеного розслідування», розповів старший партнер АО «CREDENCE» Василь Фаринник.

Адвокати порадили, на які важливі моменти, укладаючи договори оренди земельних ділянок, необхідно звернути увагу, аби не залишитися в боргах та ще й без урожаю. Шукайте поради у матеріалі «Вранішня оранка».

Українські посадовці навчилися використовувати норми щодо боротьби з ухиленням від сплати податків на свою користь. Тепер будь-який дохід вітчизняних компаній, можуть обкладати податком двічі. Докладніше про це, читайте у статті «Думати головою судді».

Закон і Бізнес