Закон і Бізнес


Приходь або не нарікай


№30 (1484) 25.07—31.07.2020
3555

Якщо власники квартир не з’являться на загальні збори, хоча були належним чином повідомлені про їх проведення, прогул жодним чином не вплине на прийняття рішень. Адже скасувати останні буде неможливо.


У проекті «Про внесення змін до деяких законів України щодо управління багатоквартирними будинками» (№3878) автори пропонують скасувати ряд бюрократичних перепон, які наразі існують для створення ОСББ.

По-перше, власникам квартир і нежитлових приміщень дадуть змогу голосувати в режими онлайн із використанням електронного цифрового підпису. Крім того, суттєво змінюються правила повідомлення власників про проведення загальних зборів. Зокрема, ініціативна група повинна вивішувати відповідні оголошення біля під’їздів.

Водночас прогул загальних зборів не впливатиме на їх результат. Якщо присутніх буде достатньо для встановленої законом більшості голосів, прийняття рішення без урахування волевиявлення відсутніх співвласників не буде порушенням порядку створення ОСББ. Також це не стане підставою для визнання установчих зборів нечинними, а рішень, ухвалених на них, — недійсними. Тож приходь або не нарікай!