Закон і Бізнес


Контрольний сервіс


№30 (1484) 25.07—31.07.2020
2858

Великі будівельні компанії матимуть змогу самостійно обирати орган, який контролюватиме їхню діяльність, а недопуск до перевірки коштуватиме дешевше, ніж усунення порушень. Тож якість будівництва, схоже, буде падати.


Відповідні наслідки настануть разом із прийняттям двох законопроектів. Перший — «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№3876). Другий — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного регулювання у сфері містобудування» (№3875).

Останній створює два нові органи: Державну сервісну службу містобудування, яка виконуватиме реєстраційні функції, та Державну інспекцію містобудування, яка здійснюватиме нагляд і контроль. Автори обіцяють, що контролю за будівельними компаніями стане в рази менше.

Утім, підстав для корупції — суттєво побільшає. Адже зміни ліквідують попередню перевірку поданих документів. Фактично будівельник матиме змогу починати зводити особистий будинок, який виросте в багатоповерхівку.

Функції ж контролю пропонують покласти на… КК, доповнивши його новим розділом. Утім, нові норми виписані нечітко, тож і притягати до відповідальності будівельників буде вкрай складно. А от конфісковувати недобудову на користь держави в порядку спецконфіскації — справа виключно персональної зацікавленості.