Закон і Бізнес


Виклик членів ВРП на допит у справі суддів ОАСК є втручанням у діяльність — ВРП


24.07.2020 13:47
3768

Вища рада правосуддя звернулася до Офісу Генерального прокурора із проханням розслідувати втручання у діяльність членів ВРП, що полягає у виклику членів на допит у справі суддів ОАСК у спосіб, не передбачений КПК України.


Як повідомили «ЗіБ» у ВРП, 22 липня до Вищої ради правосуддя надійшли повідомлення членів ВРП Віктора Грищука, Павла Гречківського та Олега Прудивуса про втручання у їхню діяльність.

Як передбачено пунктом 5 частини третьої статті 20 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», член ВРП зобов’язаний звернутися з повідомленням про втручання в його діяльність до Вищої ради правосуддя упродовж п’яти днів після того, як йому стало відомо про таке втручання.

Вища рада правосуддя звернулась до Офісу Генерального прокурора з проханням забезпечити перевірку цих повідомлень із дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 «Початок досудового розслідування» Кримінального процесуального кодексу України.

Вища рада правосуддя виходила з того, що члени ВРП були викликані як свідки у кримінальному провадженні, у якому судді Окружного адміністративного суду міста Києва є підозрюваними, за обставин, коли органом досудового розслідування до ВРП ще не направлено клопотань стосовно суддів ОАСК. При цьому повістки про виклик не містять вичерпної інформації, передбаченої статтею 137 КПК України.

З огляду на визначені Конституцією та ЗУ «Про Вищу раду правосуддя» повноваження Вищої ради правосуддя виклик членів Ради на допит у спосіб, не передбачений КПК України, порушує гарантії незалежності членів ВРП та містить ознаки втручання у діяльність членів ВРП і створення штучних перешкод у їхній роботі.

Закон і Бізнес