Закон і Бізнес


Для захисту ринку ліків від фальсифікату в Україні запровадять 2D-кодування


24.07.2020 13:00
3018

Українців захистять від фальсифікованих лікарських засобів запровадженням 2D-кодування всіх зареєстрованих в Україні медичних препаратів.


Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров‘я Максим Степанов, передає «Закон і Бізнес».

«За даними ВООЗ, до 10% лікарських засобів на ринку України є фальсифікованими. Це великий ризик для здоров’я людей. Вчора я провів зустріч з представниками українських фармацевтичних компаній, на якій ми обговорили заходи щодо боротьби з цією проблемою. Серед яких, зокрема, запровадження 2D-кодування для всіх зареєстрованих в Україні ліків», — повідомив М.Степанов.

За його словами, кодування наноситься під час виробництва, потім вноситься у загальну систему і шлях лікарського засобу відслідковується до самої аптеки.

Як зазначив міністр, кодування запровадять для ліків як українського виробництва, так і імпортних.  

«Фармацевтичні виробництва мають зробити переобладнання ліній випуску лікарських засобів. Але вважаю, що за 2-2,5 роки ми можемо повністю перейти на 2D-кодування», — наголосив М.Степанов.

Також очільник МОЗ повідомив, що в Україні продовжується впровадження системи електронного рецепту задля боротьби із неконтрольованим відпуском лікарських засобів та небезпечним самолікуванням.

Закон і Бізнес