Закон і Бізнес


Посягання на лад

Що не так із підозрами суддям ОАСК і навіщо реанімують плівки річної давнини


№30 (1484) 25.07—31.07.2020
ОРЕСТ ГАМСЬКИЙ
6819

Доки парламентарі сушили голови, як правильно звільнити очільника Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, останній вирішив нагадати про себе як борця за чистоту суддівських лав. 17 липня на сайті відомства були оприлюднені матеріали, які начебто доводять причетність 12 осіб до намірів захопити державну владу.


5 епізодів та 12 підозрюваних

Утім, у ЗМІ не надто активно обговорювали старі розмови в кабінеті очільника Окружного адміністративного суду м.Києва Павла Вовка. Натомість правники взялися аналізувати як обґрунтованість реанімації НАБУ записів річної давнини, так і наявність підстав для відступлення від процесуального порядку та недотримання правил підслідності.

Аби якось підживити резонанс, у бюро вирішили більш докладно розповісти  про посягання «злочинної спільноти» на державну владу. Тож 21 липня на сайті розмістили інформацію про 5 епізодів (за рубрикацією самого НАБУ) зловживань. Також було застережено, що в цій справі як підозрювані проходять 7 суддів, 3 адвокати, голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк, а також ще одна фізична особа. Єднає їх ч.1 ст.255 («Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній»), а у дев᾽ятьох ще й ч.1 ст.109 («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади») Кримінального кодексу.

Із цих 5 епізодів тільки 2 мають якийсь зв’язок з НАБУ. Перший — життя в розкошах. У бюро вважають, що в деяких суддів надто багато коштовних активів і золота, а голова ОАСК ще й полюбляє відпочивати на Мальдивах, як колишній Президент. Родичі ж заробляють на облігаціях ВДП і не декларують доходів. Точно як нинішній глава держави.

А заробляв П.Вовк, за версією слідства, на тому, що «втручався в державні процеси». Зокрема, подавав надумані позови або погрожував колегам написати на них скаргу до Вищої ради правосуддя. Щоправда, жодних прикладів ані штучних позовів, ані скарг не наведено. Але, напевне, у НАБУ знають про такі схеми, якщо говорять.

Другий, точніше 5-ий за позначкою НАБУ, епізод — «особливий статус» суддів ОАСК. Мовляв, святкували день народження в ресторані й заплатили за заниженою ціною 15700 грн. Та ще й вихвалялися, що їхній суд пережив усі ці 5 років — «неліквідований, нереформований, неоцінений». Тяжкий злочин, дійсно. Бо всі судді мали прогнутися під судову реформу-2016, а цей суд — пручався.

Розмови ні про що

Решта епізодів — це власне посягання на державний лад. Зокрема, готовність ОАСК у 2019 році нібито з помсти визнати відсутність коаліції у Верховній Раді та заборонити держслужбовцям після президентських виборів виїжджати за кордон.

Ті, хто не забув обставин дострокових виборів 2019 року, напевне, здивуються. Адже новообраний Президент Володимир Зеленський розпустив ВР VIII скликання саме через відсутність коаліції. Й у самому суспільстві були великі очікування, що новий гарант відплатить колишній владі й, звісно, нікому не дасть втекти за кордон. Інша річ, що у славнозвісній фразі «Я — ваш вирок!» не було уточнення, який саме…

До речі, наразі не відомо, чи будуть проходити співучасниками у цій справі судді Конституційного Суду, які реально визнали відсутність коаліції у ВР і дозволили проведення дострокових виборів парламенту. Може, вони теж «помстилися» колишній владі цим рішенням?

Третій епізод, напевне, найтяжчий — «захоплення влади головою ОАСК». Як стверджують у НАБУ, П.Вовк доручив одному із суддів вивчити процедуру проведення конкурсу до Вищої ради правосуддя, виявити допущені порушення та підготувати позов, аби скасувати його результати.

Втім, як відомо, конкурсу як такого не було: Петро Порошенко самостійно призначив нових членів ВРП. А В.Зеленський одним із перших указів скасував рішення попередника. Тобто, виходить, те, про що, можливо, велися розмови в ОАСК, реалізували… на вул.Банковій. То ж хто вчинив протиправно?

Аналогічне питання стосується і ситуації з Вищою кваліфікаційною комісією суддів, у якій голова ОАСК начебто мав намір «захопити владу» через «своїх» кандидатів.

Нарешті, останній епізод стосується впливу голови ОАСК мало не на всі ключові органи — від суддів КС і ВС до членів ВРП, НАЗК, ДБР, ЦВК, інших центральних органів державної влади, міністерств та правоохоронних органів. Зокрема, начебто саме на його прохання КС визнав неконституційною ст.3682 КК («Незаконне збагачення»).

Що ж, тепер ми точно знаємо, хто, виявляється, керував країною останні 5 років: П.Вовк — страшний і всемогутній…

Хоча, за оцінками юристів, усі оприлюднені записи — не більше ніж балачки на кухні. І на них не побудувати жодного серйозного обвинувачення. Зокрема, керуючий партнер АО «Могильницький та партнери» Максим Могильницький уважає, що максимум, на що можуть тягнути неформальні розмови суддів, — дисциплінарна відповідальність. «Порушення грубе, але, на жаль, не тягне на злочин, а на «не злочини» юрисдикція НАБУ не поширюється», — зауважив М.Могильницький.

Ланцюжки одного впливу

Але, як зазначалося, не тільки судді потрапили під підозри НАБУ. Фігурують і 3 адвокати. І один із них підтвердив, що дійсно отримав підозру в цьому провадженні.

«Перше, що здивувало: як активіст Роман Маселко за годину до вручення мені підозри дізнався про цю процедуру. На мою думку, НАБУ і активісти отримують оплату за свою роботу з однієї кишені», — наголосив адвокат Ростислав Кравець. Але про цей зв’язок — трохи згодом.

Адвокат на своїй сторінці у «Фейсбуку» пояснив, що втручання і захоплення влади з його боку, на думку детективів, відбулося шляхом подання позову в інтересах клієнта. «Після прочитання цього фантастичного романа закрадається думка, що у цій схемі брав участь В.Зеленський, який ліквідував ВККС і завершив злочинну змову», — прокоментував Р.Кравець.

З іншого боку, він припускає, що ці події підтверджують «факт повного зовнішнього управління ВККС, яка створила нібито незалежний суддівський корпус в Україні». Втім, мова не тільки про контроль над вищою кваліфкомісією. Можливо, йдеться про наміри повного перезавантаження ВРП та КС або про розформування ОАСК, припускає М.Могильницький.

На користь цієї версії говорять і факти: в Антикорупційній стратегії НАЗК з’явилася згадка про сумніви у доброчесності членів ВРП та ВККС, до парламенту був поданий законопроект №3711-1, яким пропонується обирати склад Ради тією ж комісією, що й ВККС, тобто під контролем «іноземних експертів». І усі «нитки» цих ініціатив ведуть до так званих грантових організацій, про одного із представників яких згадав Р.Кравець.

П.Вовк також вибудовує всі останні події в один ланцюжок і вважає, що за ними стоїть «група іноземних агентів та їхніх пособників, які на замовлення іноземних держав намагаються захопити судову владу».

Побічний ефект

На користь того, що в цьому випадку для бенефіціарів цієї гучної справи головне не результат, а інформаційний галас, говорять й прорахунки детективів. Зокрема, як зазначив голова ОАСК, «чергові «підозри» оголошені щодо тих самих фактів, що й рік тому, яким уже дана певна оцінка. Зокрема, за словами П.Вовка, щодо цих записів є експертизи, які доводять їх фальсифікацію, а також порушені усі можливі процесуальні норми.

Також правників здивувало, що на момент «спецоперації» і основні фігуранти, і очільник САП Назар Холодницький перебували у відпустках. А підставою для проведення нових обшуків стала ухвала слідчого судді з Кіровоградщини. До того ж фахівці висловлюють сумнів, що під час цих обшуків можна знайти нові докази щодо подій річної давнини. Хіба що — залишити або забрати щось за відсутності власників кабінетів.

Тож єдиним реальним результатом таких слідчих дій може бути хіба що інформаційна атака на ОАСК зокрема і ключові судові органи в цілому. Проте, як зауважив М.Могильницький, «політики ділять владу і навіть не помічають, як втоптують у бруд останні крихти довіри до судової системи». Втім, цей «побічний ефект», схоже нікого не турбує. Або це і є далекоглядна мета «замовників» цього дійства — перезавантажити ті органи, які їм ще непідконтрольні.

Що стосується самої «справи суддів ОАСК», то юрист Андрій Портнов уважає, що це «абсолютна дурість із нульовою перспективою». Він прогнозує, що дії НАБУ і прокуратури будуть визнані незаконними і не пройдуть через судову систему і ВРП.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Павло ВОВК,
голова Окружного адміністративного суду м.Києва:

— Те, що відбувається останнім часом довкола судової системи, мені здається, дає підстави говорити про існування якогось плану, в якому Україні відведена не надто почесна роль.

Група іноземних агентів та їхніх пособників на замовлення іноземних держав намагаються захопити судову владу і через неї контролювати Президента, країну, позбавити її суверенітету. Для цього і використовуються такі інституції, як НАБУ.

Ситуація з ОАСК — частина цієї схеми, реалізації якої не можна допустити. Правовими методами будемо домагатися кримінально-правової оцінки рішень прокурора, який підписав абсурд, слідчого судді, який санкціонував обшук за тим самим старим фактом через рік, суддів, які повторно легалізували матеріали, і дій «орлів» головного корупціонера країни.

Зеновій ХОЛОДНЮК,
голова Державної судової адміністрації:

— Перебуваючи у відпустці, із ЗМІ я дізнався про слідчі дії, які представники НАБУ проводили у ДСАУ 17 липня. Колеги також повідомили, що правоохоронці провели обшук у моєму робочому кабінеті. Крім того, від підлеглих я отримав інформацію, що мені нібито «вручили підозру».

Офіційно заявляю: станом на 20 липня жодної підозри ніхто мені не вручав і я не знаю, про що іде мова взагалі. У зв’язку з незрозумілими для мене подіями достроково перериваю відпустку для з’ясування суті та обставин появи дезінформації щодо мене, яка була поширена у ЗМІ.

Абсолютно переконаний у своїй правовій позиції, оскільки жодних неправомірних дій ніколи не вчиняв, працював і буду працювати виключно в межах законодавства України. У разі появи офіційних обвинувачень щодо мене готовий доводити свою правову позицію і повну невинуватість у встановленому законом порядку.