Закон і Бізнес


Необхідні дії після придбання кондиціонера


23.07.2020 22:57
11384

Необізнаність у законодавчій сфері не врятує від відповідальності. Виявляється, що купити якісний кондиціонер  - це тільки половина справи. А разом з наймом команди установників, необхідно дізнатися - чи потрібно дозвіл на монтаж на фасаді будівлі. Адже в спірних питаннях юридичні інстанції займають різні позиції. І вгадати заздалегідь рішення неможливо.


Особливості установки кондиціонера

Оскільки законодавчі акти щодо володіння спільним майном розглядає не приватне право, а публічне, то орієнтуватися краще на дозвіл від властей. Норми законів не містять прямої заборони на монтаж кондиціонера.

Тим часом, кожен регіон має право прийняти власну постанову з цього питання. Власнику обладнання необхідно дізнатися, які акти з цього питання діють в області його проживання. Якщо місцева влада не виносила ніяких рішень, то дозволу на установку кондиціонера не потрібно.

Говорячи про реконструкцію будівлі під час монтажу устаткування, найчастіше мають на увазі промислові кондиціонери. Для їх встановлення потрібно переробка інженерних мереж, після чого всі зміни вносяться в технічний паспорт. Якщо монтаж побутового кондиціонера не зачіпає загальних комунікацій, то його не можна прирівнювати до реконструкції. Дозвіл виписувати не потрібно.

Відносно вимоги сусідів по монтажу устаткування, встановленого без дозволу, то вони повинні довести, що:

Також переконати суд, що порушені приватні права або присутній загроза для життя.

Юридичні тонкощі встановлення

Вкрай рідкісна, але можлива ситуація, коли сусіди скаржаться на підвішений за вікном кондиціонер. Будинкоуправління завжди пропонує мирно домовитися. Але що робити, якщо кляузник не бажає йти на компроміс і подає позов до суду?

Закон може керуватися положенням, що фасад багатоквартирного будинку є спільним майном. Тому розпоряджатися ним (проводити різні дії) можна тільки за згодою всіх власників. Для цього необхідно покликати всіх мешканців будинку на загальні збори і поставити на порядок денний питання про монтаж кондиціонера.

До цього потрібно створити проект монтажних робіт і узгодити його з цілою низкою дозвільних інстанцій. На предмет відповідності санітарним і пожежним нормам, також отримати дозвіл у органів влади, які стежать за зовнішнім виглядом будівель.

Останнє необхідно, оскільки за законом заборонені самостійні кріплення на фасадах не тільки будь-якого обладнання, а й навіть рекламних плакатів, вивісок і флагштоків. Також монтаж кондиціонера можуть підвести під реконструкцію. Це зажадає безлічі погоджень організацій і схвалення власників.

Законний монтаж кондиціонера

Потрібно відзначити, що оскільки закони дотримуються часто лише формально, місцева влада може схвалити демонтаж обладнання. Тому буде доречним заздалегідь отримати юридичну консультацію. Практикуючий адвокат пояснить, що відповідач також є власником загального майна. Оскільки його дії не заважають іншим мешканцям на проживання в комфортних і безпечних умовах, то саме порушене право відсутнє. І приводу для вимог судового захисту немає.

Присутній нюанс. Якщо власники раніше виносили рішення про заборону на встановлення кондиціонера на фасад будівлі, яка знаходиться в спільному володінні, то відповідач зобов'язаний підкорятися. Зазвичай в таких вердиктах мова йде не про пряме табу, а про правила монтажу. Ось коли ці положення порушені, тоді і йде мова про демонтаж.

Тому перед установкою кондиціонера необхідно дізнатися в домоуправління про норми, прийняті з цього приводу. Щоб не було позовних заяв до суду, уважно стежити за дотриманням правил, прийнятих загальними зборами дома. Це дозволить проживати в мирі зі своїми сусідами і заодно користуватися благами цивілізації, у вигляді свіжої і прохолодною атмосфери.

PROMOTED