Закон і Бізнес


Про недійсність торгів


№30 (1484) 25.07—31.07.2020
17149

Порушення, допущені посадовими особами державної виконавчої служби до початку прилюдних торгів, не можуть бути підставою для визнання останніх недійсними.


На це звернув увагу Касаційний цивільний суд, скасувавши рішення судів попередніх інстанцій, які дотримувалися протилежної позиції.

У справі №357/4884/13-ц позивач звернувся із заявою про перегляд рішення 2013 року за нововиявленими обставинами. Адже в межах кримінального провадження експерта-оцінювача обвинувачували, зокрема, у тому, що він умисно склав завідомо неправдивий звіт щодо незалежної оцінки 1/2 квартири, яка була реалізована на прилюдних торгах зі знижкою 15% від оцінки.

КЦС зазначив, що заниження експертом вартості спірної частини квартири, саме по собі не свідчить, що позивач не міг брати участі в торгах. Тобто він мав змогу придбати спірну частину квартири, відповідно, його права та законні інтереси як особи, котра не брала участі в спірних торгах, не порушені.

Натомість порушення, допущені державним виконавцем при здійсненні повноважень щодо призначення прилюдних торгів, у тому числі щодо відкриття виконавчого провадження, накладення арешту на майно, визначення його вартості чи оцінки тощо, підлягають оскарженню в порядку, передбаченому законом «Про виконавче провадження».