Закон і Бізнес


Судді у відставці висловили свою позицію щодо стратегії НАЗК


21.07.2020 09:29
3254

У проекті Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки необхідно передбачити заборону на втручання у діяльність ВРП, унеможливити будь-який вплив на органи суддівського самоврядування, ВККС і судову гілку влади загалом.


На цій потребі наголошують члени Громадського об’єднання «Всеукраїнська асоціація суддів у відставці» у своєму висновку щодо проекту стратегії, передає «ЗіБ» з посиланням на ВРП.

«У проекті Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки необхідно передбачити не просто декларативний захист суддів, а реальну сувору юридичну відповідальність за втручання в суддівську діяльність як посадових осіб, так і будь-яких інших осіб, які займаються підривною, наклепницькою діяльністю», – йдеться у документі.

Асоціація наголошує, що громадськість, яку планують залучити до діяльності Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, має бути професійною та відповідальною. Вона повинна, в першу чергу, представляти вітчизняних кваліфікованих юристів.

Всеукраїнська асоціація суддів у відставці висловила готовність делегувати своїх членів для відповідної роботи та запевнила, що їхній досвід та звання стануть у пригоді органам суддівського врядування.

Судді у відставці підтримали висновок ВРП щодо проекту Антикорупційної стратегії. На думку Асоціації, проект потребує суттєвого доопрацювання, адже він суперечить основним засадам конституційного ладу України.

Нещодавно в інтерв’ю для «ЗіБ» член ДП ВРП Павло Гречківський назвав стратегію НАЗК  інструментом втручання у судоустрій.

Своі зауваження щодо Антикорупційної стратегії висловили також РСУ та АРССУ.

Нагадаємо, ВРП розпочала широке обговорення проекту Антикорупційної стратегії серед суддівської та професійної спільноти.

Закон і Бізнес