Закон і Бізнес


Щит упав…


№30 (1484) 25.07—31.07.2020
3048

Європейський суд у Люксембурзі визнав непріоритетною програму Private Shield, яка передбачала належний захист при переданні персональних даних із країн Союзу в США.


Суд постановив, що вимоги про дотримання Сполученими Штатами законодавства ЄС у сфері захисту приватного життя «не давали європейцям права подавати позови проти влади США». Таким чином, трансфер даних між ЄС і США може здійснюватися відповідно до «стандартних договірних застережень».

Такий висновок зроблений у відповідь на звернення Верховного суду Ірландії. Він розглядав позов австрійського юриста Макса Шремса проти європейського відділення «Фейсбуку» про ймовірне порушення компанією законодавства Союзу. М.Шремс також направив до наглядових органів скарги на Google, WhatsApp та Instagram.

За словами юриста, існував явний конфлікт між законами США, що дозволяють її спецслужбам здійснювати збір даних на території країни, і законами ЄС, що вимагають захищати подібного роду інформацію.

Програма Private Shield («Щит конфіденційності») була введена в дію у 2016 році. Вона замінила колишній договір Safe Harbor, який був відкинутий Судом ЄС у жовтні 2015-го.