Закон і Бізнес


Про гроші партій можна буде дізнатися з е-реєстру


17.07.2020 12:29
1965

Громадяни зможуть отримати дані про фінансування політичних партій України з Єдиного державного реєстру звітності політичних партій POLITDATA.


Про це повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції, передає «Закон і Бізнес».

НАЗК раніше публікувала лише відскановані звіти політичних партій і це ускладнювало пошук інформації в документах. Як стверджують у відомстві, через реєстр POLITDATA «кожну необхідну цифру у звіті партії можна відшукати легко і швидко».

Зазначається, що наразі доступні базові дані про функціонування Реєстру. Триває робота над модулем, який дозволить громадянам краще зрозуміти, за які кошти партії організовують свою роботу.

Зазначається, що відкриті дані дозволять відслідковувати, хто фінансує українські політичні партії та аналізувати, які приватні інтереси можуть мати їхні внескодавці.

Водночас повідомляється, що «усі персональні дані внескодавців знеособлюються у публічній частині реєстру автоматично. Вся особиста інформація про осіб, які фінансують діяльність політичних партій, прихована».

В НАЗК вважають, що подання звітності в онлайн форматі дозволить полегшити цей процес і для політичних партій.

«До появи Реєстру партії подавали звіти до НАЗК у паперовій формі та на електронному носії (наприклад, флешці або CD-диску). При цьому, роздруковані звіти найбільших партій лише за один квартал займали цілі коробки та важили десятки кілограмів. Аби надіслати такий звіт поштою, партія мала витратити додаткові кошти та час своїх співробітників», — йдеться в повідомленні.

НАЗК планує ввести Реєстр в промислову експлуатацію після відгуків партій про роботу з сайтом та відповідних змін до системи.

Створення реєстру стало можливим за підтримки міжнародних партнерів НАЗК — Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) та проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія» (SACCI).

З 16 липня 2020 року Реєстр працює в режимі тестової  експлуатації.

Закон і Бізнес