Закон і Бізнес


Стратегія НАЗК — інструмент втручання у судоустрій, — Гречківський


17.07.2020 11:46
2759

Стратегія Національного агентства із запобігання корупції на 2020-2024 роки покликана стати додатковим інструментом втручання активістів у профільне законодавство про судоустрій у позапарламентський спосіб.


Таку думку в інтерв’ю виданню «Закон і Бізнес» висловив член третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя Павло Гречківський, відповідаючи на запитання щодо зростання впливу представників міжнародних організацій на суддівський корпус. 

Нагадаємо, відповідно до Закону про судоустрій та статус суддів склад конкурсної комісії з відбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів наполовину складатиметься із представників міжнародних організацій. А згідно із проектом Антикорупційної стратегієї на 2020—2024 рр., за участю іноземних експертів може проходити також і відбір членів Вищої ради правосуддя.

«Що стосується конкретно проекту стратегії НАЗК, упевнений, що такі документи органу, підпорядкованого Кабінету Міністрів, не можуть містити ініціативи щодо змін у статусі конституційних органів системи правосуддя. Адже і ВРП, і адвокатура, яка обирає представників до ВРП, є конституційними органами системи правосуддя», — зазначив П.Гречківський. Він підкреслив що ідеться про документ, який виходить за межі повноважень НАЗК і суперечить Конституції та профільному законодавству про судоустрій та взагалі не може бути основою для розвитку антикорупційного законодавства.

«За задумом реальних ініціаторів цієї стратегії, вона покликана стати додатковим інструментом втручання активістів у профільне законодавство про судоустрій у позапарламентський спосіб. Думаю, всі розуміють, чиї ідеї втілені в цьому документі і з яким розрахунком», — зазначив П.Гречківький.

Він підкреслив, що безпосереднє залучення іноземців до будь-якої реформи або призначення на державну посаду завжди закінчується скандалом, розчаруванням, гучними відставками і великими витратами держбюджету на такі експерименти.

«Якщо «експерти» будуть нав’язувати своє бачення щодо формування ВРП, ми не зможемо говорити ні про незалежність правосуддя, ні про державний суверенітет», — підкреслив член ВРП.

Повністю інтерв’ю П.Гречківського читайте у найближчому номері газети.

Закон і Бізнес