Закон і Бізнес


Скарби Вішну

Королівській родині повернули найбагатший храм у світі


№29 (1483) 18.07—24.07.2020
3799

Верховний суд Індії підтримав права колишньої королівської сім’ї на храм Падманабхасвамі. Тепер нащадки магараджі повинні сформувати комітет з його управління, а також вирішити питання зі скарбницею, на яку накладено прокляття.


Храм Падманабхасвамі (бога Вішну) був перебудований у XVIII ст. королівським домом Траванкора, який правив Південною Кералою і деякими прилеглими частинами Тамілнаду. У 1949-му, через два роки після здобуття Індією незалежності, князівство було об’єднане із сусіднім у штат Траванкор-Кочин, який у 1956 році став частиною штату Керала.

Спір про управління храмом розглядався протягом останніх 9 років у зв’язку зі звинуваченнями в можливих фінансових порушеннях. Навіть після здобуття Індією незалежності храм перебував під опікою колишньої царської сім’ї, для якої Падманабха був божеством.

Храм Падманабхасвамі ввійшов до Книги рекордів Гіннеса як найбагатший у світі. П’ять з шести камер усередині храму були відкриті й описані, але сховище під назвою Каллара в Малаяламі було закрите протягом багатьох років.

Суд також надав колишній королівській сім’ї Траванкора право вирішувати питання про відкриття цього сховища. Королівська сім’я стверджувала, що його відкриття принесе нещастя через міфічне прокляття.

У скарбниці є золоті та срібні вироби, коштовне каміння та інші дари, піднесені Вішну. Вартість скарбів оцінюється в кілька десятків мільярдів доларів.