Закон і Бізнес


Борги почекають


№29 (1483) 18.07—24.07.2020
3210

Запровадження карантину й зумовлені цим економічні наслідки спричинили заборгованість за комунальні послуги. Це змусило народних депутатів запропонувати нові можливості для її погашення.


Проект «Про реструктуризацію заборгованості за житлово-комунальні послуги» (№3767) подано до Верховної Ради. Оскільки з 2003 року механізм реструктуризації боргів був відсутній та фактично перейшов у договірне русло, рівень проблемної заборгованості зростає. Адже монополісти пропонують укладати договори, згідно з в якими суми щомісячних платежів іноді більш як на 100% перевищують доходи домогосподарств.

З метою врегулювання цього питання було запропоновано встановити, що розмір поточних витрат домогосподарства на сплату житлово-господарчих послуг у разі надання субсидії та витрат на погашення заборгованості сумарно становитиме не мене ніж 35% від середнього сукупного доходу домогосподарства. Також ідеться про можливість установити гнучку систему зміни суми виплат, зважаючи на зростання або зменшення доходів домогосподарства, що регулюватиметься розміром субсидії.

Парламентарі зазначають, що проект актуалізований важкою економічною ситуацією внаслідок пандемії.