Закон і Бізнес


Про код товару


№29 (1483) 18.07—24.07.2020
5355

Сам по собі факт неправильного визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД не становить складу порушення митних правил, передбаченого ст.485 Митного кодексу.


У справі №751/1477/17 суди перших двох інстанцій вирішили, що декларант учинив дії, спрямовані на ухилення від митних платежів, що є порушенням правил і підставою для притягнення особи до відповідальності за ст.485 МК. Адже він заявив у митній декларації неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості.

Натомість Касаційний адміністративний суд зауважив, що в ч.1 ст.485 МК передбачено накладання санкцій у розмірі 300% несплаченої суми, зокрема за заявлення у митній декларації неправдивих відомостей, необхідних для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості. Тобто сам по собі факт неправильного визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД не становить складу порушення митних правил згідно зі ст.485 МК. Адже об’єктивна сторона цього правопорушення полягає саме в заявленні неправдивих відомостей, необхідних для визначення коду.

Проаналізувавши пояснення до товарних позицій 7010 та 7013 УКТ ЗЕД, а також урахувавши, що з метою перевірки правильності заявлених відомостей у митній декларації документи були передані до відділу класифікації товарів, тобто до осіб зі спеціальними знаннями, КАС констатував, що мав місце складний випадок класифікації товарів у розумінні ст.69 МК.

На користь такого висновку свідчить і те, що попередньо позивач тричі здійснив митне оформлення аналогічних товарів за вказаними ним кодами. При цьому зауважень щодо правильності класифікації в митного органу не виникало.