Закон і Бізнес


Арешт коштом слідчого


№29 (1483) 18.07—24.07.2020
6350

В правоохоронних органах організована стала схема повернення тимчасово вилученого майна лише за неправомірну винагороду. Принаймні так стверджують народні депутати.


Тому вони запропонували ефективний, на їхню думку, механізм подолання таких схем — проект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення виконання судових рішень» (№3795).

Ним передбачено, що у разі неповернення тимчасово вилученого майна у випадках, визначених у ч.5 ст.171, ч.6 ст.173 КПК, майнова шкода відшкодовується слідчим (детективом) або прокурором, які і прийняли таке рішення у протоколі обшуку (огляду, затримання). Адже, якщо слідчий, прокурор не подали вчасно клопотання про арешт вилученого або суд відмовив у його задоволенні, таке майно має бути негайно повернуто власникові.

Відповідальність за заподіяну шкоду нестиме і керівник органу, який не поверне майно негайно після отримання відповідного судового рішення у разі скасування арешту. Водночас власник майна матиме ще й право на відшкодування завданих збитків і витрат (відсотків, пені, штрафів, витрат на правничу допомогу, судовий збір тощо) в порядку цивільного або господарського судочинства.

Крім того, обов’язковою стане участь представника потерпілої юридичної особи чи фізичної особи — підприємця у судових засіданнях у справах щодо злочинів проти власності.