Закон і Бізнес


Про неправдиве повідомлення


№29 (1483) 18.07—24.07.2020
5198

Повідомлення про викрадення автомобіля, якщо транспортним засобом керує особа, якій «потерпілий» добровільно передав машину з ключем і техпаспортом, є закінченим злочином.


У цій справі №127/11837/15-к особа була визнана винною в тому, що в жовтні 2014 року зателефонувала за номером 102 та повідомила про викрадення її автомобіля. При цьому ще в березні 2009-го вона добровільно передала авто іншій особі як заставу під позику, приховавши, що ТЗ уже перебував у заставі банку. Також особу було визнано винною в заволодінні коштами в розмірі $20 тис., отриманих як позика нібито на погашення кредиту.

Згідно з вироком суду першої інстанції особа була засуджена за ч.1 ст.383 («Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення») Кримінального кодексу. А за ч.3 ст.190 («шахрайство, вчинене у великих розмірах, повторно») КК — виправдана у зв’язку з відсутністю в її діянні складу кримінального правопорушення. Апеляційний суд скасував цей вирок у частині виправдання чоловіка за шахрайство та ухвалив вирок, засудивши його й за цей злочин.

Касаційний кримінальний суд погодився з такою кваліфікацію, відзначивши, що об’єктивна сторона злочину за ч.1 ст.383 КК полягає в завідомо неправдивому, тобто такому, що не відповідає дійсності, повідомленні про скоєння злочину, яке направлене суду, прокурору, слідчому або органу дізнання. При цьому злочин вважається закінченим з моменту надходження такого повідомлення до цих адресатів, незалежно від того, порушена кримінальна справа чи ні.