Закон і Бізнес


Питання доброчесності судді не може бути предметом Антикорупційної стратегії — АРССУ


15.07.2020 11:40
3147

Асоціація розвитку суддівського самоврядування України ознайомилась з проектом Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки, підготовленим НАЗК, та вважає, що у запропонованій редакції він неприйнятний.


Відповідний висновок щодо Антикорупційної стратегії  було затверджено рішенням Правління АРССУ 14 липня та надіслано голові ВРП, ВРУ, НАЗК та прем’єру-міністру, передає «Закон і Бізнес».

На думку АРССУ, запропоновані проектом заходи, що стосується сфери правосуддя, відірвані від реальних причин корупції та умов, що їм сприяють.

«Доброчесність не є категорією антикорупційного законодавства. НАЗК не є органом, який уповноважений перевіряти доброчесність членів органів суддівського врядування. Відтак, питання доброчесності не можуть бути предметом Антикорупційної стратегії», — йдеться у висновку.

В Асоціації переконані, що запровадження перевірки членів Вищої ради правосуддя «тимчасовою незалежною Комісією з питань доброчесності», яка за своєю суттю та повноваженнями є аналогічною комісією, не відповідає Конституції України. Заходи, передбачені Антикорупційною стратегією, зводяться до перевірки доброчесності судді та не мають жодного відношення до сфери запобігання корупції.

З огляду на це, додаткова перевірка доброчесності судді або члена ВРП спеціально створеними тимчасовими органами може вплинути на незалежність суддів та членів ВРП, що не відповідає Конституції України.

Запропоновані проектом Антикорупційної стратегії положення стосовно унормування питань судоустрою і статусу суддів не відповідають цілям та завданням діяльності НАЗК, виходять за межі повноважень НАЗК та не можуть бути предметом регулювання Антикорупційної стратегії, а також ставлять під загрозу принцип незалежності судової влади від виконавчої гілки влади, до якої, безсумнівно, належить НАЗК.

Як зазначили в АРССУ, проект Антикорупційної стратегії не відповідає рекомендаціям Оціночного звіту щодо України Групи держав проти корупції (GRECO).

Окрім цього, проект не містить реальних заходів запобігання корупції у сфері правосуддя.

Враховуючи наведене, у запропонованій редакції Антикорупційна стратегія потребує суттєвого доопрацювання та є неприйнятною.

Нещодавно Вища рада правосуддя надала свій висновок Антикорупційній стратегії, з яким погоджується і АРССУ.

Закон і Бізнес