Закон і Бізнес


Зупинка реєстрації накладної СМКОР: роз’яснення ДПС


15.07.2020 11:19
2462

Державна податкова служба України надала роз’яснення що означає присвоєння ризикового статусу або зупинка реєстрації накладної СМКОР (системою моніторингу критеріїв оцінки ризиків).


Роз’яснення надав під час брифінгу заступник голови ДПС Євген Олейніков, передає видання «Закон і Бізнес».

За його словами, зупинка реєстрації податкової накладної СМКОР не означає заборону господарської діяльності платника, тобто не обмежує його право постачати та купувати товари.

«Єдине, що відбувається при присвоєнні ризикового статусу, або при зупинці реєстрації на підставі відповідності критеріям ризиковості — це необхідність підтверджувати документально операції по податкових накладних. Тобто підтверджувати те, що зазначене у податковій накладній справді має місце», — підкреслив Є.Олейніков.

Він пояснив, що всі податкові накладні, які платники реєструють у системі, проходять технічну перевірку та перевірку на відповідність критеріям ризику. Це — критерії безумовної реєстрації, ризиковості платника, позитивної податкової історії, ризиковості здійснення операції. Якщо податкова накладна потрапляє під критерії ризиковості, її реєстрація зупиняється і платник має документально підтвердити реальність такої операції.

За словами представника ДПС,  навіть в умовах карантину за останні два місяці спостерігається зростання частки задекларованого до сплати ПДВ порівняно з минулим роком. Так, податкова ефективність зі сплати ПДВ (частка податку в обсягах реалізації товарів) у травні складала 3,1 %, у червні – 3,4 %. Для порівняння у 2019 ці показники складали по 2,5% відповідно.

Закон і Бізнес