Закон і Бізнес


Реінкарнація святині


Понад тисячу років собор святої Софії був найбільшим храмом у християнському світі.

№29 (1483) 18.07—24.07.2020
2950

Авторитет засновника світської турецької держави Кемаля Ататюрка не завадив вищій судовій інстанції анулювати його рішення про музейний статус собору святої Софії. Нинішній президент вирішив перетворити його на мечеть.


Собор святої Софії заснував християнський імператор Юстиніан, а його освячення відбулося в 537 році. При зведенні собору використовували мармур, золото і срібло, слонову кістку, коштовне каміння. Практично відразу Софію Константинопольську стали називати великою.

Після захоплення Константинополя османами і падіння Візантійської імперії в 1453 році собор перебудували в мечеть. У 1934-му К.Ататюрк спеціальним декретом перетворив мечеть на музей. Тоді ж мозаїки і фрески собору, очищені від штукатурки, знову побачили світ, а в 1985 році будівлю включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Проте на початку червня президент Туреччини Реджеп Ердоган вирішив з’ясувати можливість зворотної реінкарнації. Причому в 2018-му Конституційний суд Туреччини відхилив аналогічне звернення як «неприйнятне».

Вищий адміністративний суд (Держрада) справився із цим завданням: він ухвалив, що К.Ататюрк не мав права скасовувати рішення про передання собору в приватну власність одного з фондів. На цій підставі Р.Ердоган підписав указ про присвоєння собору статусу мечеті. Хоча недалеко від собору є Блакитна мечеть, тобто практичної необхідності в такому рішенні не було.

Ця подія викликала великий резонанс. Особливу стурбованість висловлювали в Греції, ЮНЕСКО, інших організаціях і державах. Так, грецькі політики запропонували перетворити будинок-музей К.Ататюрка в Салоніках у музей геноциду понтійських греків.