Закон і Бізнес


Аліментарно, Ватсоне!

Коли боржникам стане соромно за ігнорування судових рішень у сімейних справах?


№28 (1482) 11.07—17.07.2020
Вікторія ЯКУША
5761

Стягнення аліментів — одна із найбільш болючих проблем у сфері виконання судових рішень. Вона нібито лише ілюструє відсутність порозуміння між батьками, але насправді віддзеркалює глобальні проблеми усієї країни і тих, хто жодним чином не пов’язаний зі сплатою аліментів.


Поки дитинство минає

В Асоціації правників України відбулось онлайн-засідання комітету з цивільного, сімейного та спадкового права, присвячене виконанню судових рішень у сімейних справах.

Старший юрист AGA Partners Олександр Губін нагадав, що, на жаль, ухвалення рішення на користь позивача не означає, що воно буде виконане. Стадія виконання рішення, мабуть, є однією із найбільш тривалих та проблемних, коли переконуєшся у тому, що воно може мати вагу лише папірця. Адже усе зазначене у ньому нівелюється і розбивається об недоліки законодавства, яке не дозволяє у багатьох випадках стягнути те, що позивачу вже юридично має належати. Якщо у випадку зі штрафом рішення суду автоматично має силу виконавчого документа, то для стягнення аліментів за відповідним рішенням необхідно отримати також виконавчий лист.

Також О.Губін звернув увагу на те, що нерідко трапляються випадки, коли цей виконавчий лист втрачається. Проте це не той тип документа, по який можна прийти та отримати копію. Необхідно звертатися до суду, який видавав первісний виконавчий лист із відповідною заявою про видачу дубліката. Суди першої інстанції зазвичай задовольняють такі заяви, навіть коли особа просто вказує, що втратила його за певних обставин. При цьому не надає особливих роз’яснень і доказів на підтвердження цього. Та спікер порадив бути дуже обережним із таким документом.

Ще одним важливим питанням є продовження строку на пред’явлення виконавчого листа до виконання. У справах, які стосуються стягнення періодичних платежів, а саме — аліментних, такі виконавчі листи можна подавати до виконавчої служби або приватного виконавця протягом всього періоду виконання. Звичайно, якщо аліменти призначаються на дитину віком до 18 років, то такий строк може бути досить тривалим. Утім, є особи, які можуть пропустити і такий строк. А підстави для його продовження мають бути дуже поважними та обґрунтованими.

Відповідно до постанови Верховного Суду України поважними визнаються лише такі обставини, які є об’єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, що оскаржує судове рішення, та пов’язані з перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій, що підтверджені належними доказами.

Складається враження, що, доки відбувається ця тяганина зі стягненням аліментів, а боржник ховається разом зі своїми темними статками, у дітей минає дитинство. Дитинство, в якому мусять бути щасливими, а мрії про велосипед мають здійснюватись.

Невигідні борги

Приватний виконавець Андрій Авторгов назвав виконання судових рішень у сімейних справах однією із найпроблемніших категорій для інституту виконавців. А стягнення аліментів — одна з найбільш тривалих стадій виконавчого провадження у такого роду справах.

На думку приватного виконавця, це є наслідком глобальних тенденцій в Україні. Адже економіка переважно перебуває у тіні, отже, й частина доходів громадян є тіньовою. Стягувач може звертатися до виконавця, знаючи, що боржник має певний рівень доходу, проте цей дохід нелегальний. Та сам А.Авторгов на це має лише одну відповідь: «Витягувати закони із тіні — це не справа приватного виконавця. Це має робити фіскальна служба».

«Чому приватні виконавці неохоче беруться за стягнення аліментів? Дуже часто такий докір можна почути від наших колег», — зауважив він. Утім, на його думку, у приватного виконавця також обмежений функціонал.

По-перше, у помічників приватних виконавців мало повноважень і вони не можуть у таких видах виконавчих проваджень виконувати таку ж частину роботи, як їхні закордонні колеги. По-друге, це фінансова складова: винагорода для приватного виконавця у таких справах стягується із боржника лише у разі наявності заборгованості, що стягується «приватником».

Спікер навів приклад колеги із Казахстану, де передбачено, що в аліментних провадженнях, а також інших соціальних типах судових рішень держава доплачує винагороду приватному виконавцю. Проте для українських виконавців борги за аліментами стають просто невигідною справою.

Знову ж таки, з арештами рахунків не виникає жодних проблем у випадку, коли особа працює топ-менеджером в одній із провідних фірм та має білу зарплату, тому що арешт тут не потрібний. Якщо ж боржник приховує свої доходи, а заборгованість зростає, то виникає питання пошуку майна боржника, в тому числі і коштів на рахунках у банках.

Хоча у законодавстві прописано, що в Україні нібито існує автоматизований арешт коштів, зокрема на стадії виконавчого провадження про стягнення аліментів, А.Авторгов називає це твердження фікцією. Оскільки такий механізм існує лише на папері — у законі та деяких підзаконних актах. Але ця система повинна працювати. Завдяки їй виконавці повинні мати можливість миттєвого арешту коштів на банківських рахунках як юридичних, так і фізичних осіб, що дозволяє швидко та ефективно виконувати судові рішення. Такі системи працюють у Хорватії, Литві, Білорусі.

Юрист Asters Юрій Некляєв звернув увагу на статистичні дані. Так, за даними Міністерства юстиції, нині на стадії виконання перебуває понад півмільйона судових рішень про стягнення аліментів. Але із тенденціями не все так погано: лише за І квартал 2020 року на користь дітей стягнуто 1,2 млрд грн. аліментів, що на 15% більше, ніж за той самий період минулого року. За 3 місяці цього року стягувачам переказано понад 3 млн грн. штрафних санкцій.

Комплексна боротьба із боржниками розпочалась у 2018-му під загальновідомою назвою «Чужих дітей не буває». У лютому того ж року набрав чинності закон, який посилив відповідальність за несплату аліментів, ним були передбачені основні види санкцій, що застосовуються у разі несвоєчасної сплати аліментів. Це обмеження у праві керування транспортними засобами, у користуванні зброєю, у виїзді за кордон.

Як арештувати рахунки боржника, якщо вони перебувають у «затінку»? Як віднайти реальну можливість для того, щоб стягнути аліменти? Як поліпшити статистику щодо аліментів у стані виконавчого провадження?

«Аліментарно, Ватсоне!», тобто елементарно, якщо ви Шерлок Холмс та маєте інтуїцію, дедукцію, внутрішню рівновагу та вільний час. А по-іншому в Україні ніяк…